- Vedenvaihto sekä lannoitus: Ihan ämpärisysteemillä tulee huhkittua, mutta letkuja olen miettinyt jo vuosikaupalla :D Vettä vaihdan puolet tai vähemmän per kerta ja vaihto-operaatio suoritetaan n. kerran viikossa tai laiskuuden päästyä valtaan kerran kahdessa viikossa. Joskus siis venyy, mutta eivätpä nuo piskuiset fisuni pahemmin kuormitakaan. Nestemäistä kasvilannoitetta (Sera Florena) lisään yleensä reiluhkolla kädellä. Pohjalannoitetta (JBL The 7 balls, JBL Ferrotabs, Tetra Crypto, Sera Florenette A, joskus savipalleroita) tulee lisättyä silloin tällöin lähinnä isoimpien kasvien juurille. Vedenvaihtojen yhteydessä imetään hiukan myös pohjalla lilluvaa kökköä (lähinnä kotiloiden ulostetta), mutta varsinaista lappoamista en harrasta. Turveuutetta (Sera Morena) lisään suunnilleen ohjeen mukaisesti 250 litraiseen tankkiin rubiinitetrojen suureksi iloksi. Myös 115 litraisen kardinaalitetrat nauttivat Morenan kyllästämästä vedestä :)

- Ruokinta: Satunnaisen säännöllisesti tarjoilen seuraavia sapuskoja vesiotuksilleni:

JBL: NovoBel "yleishiutale", NovoFect vihertabletit, NovoVert viherhiutale, NovoColor värihiutale, NovoFil (surviaista), NovoDaph (vesikirppua), Gala (hiutaletta + surviaista), NovoPlecoChips viherdiski, NovoFex (torvimatoa)

Sera: Vipan yleishiutale, Flora viherhiutale, Viformo "yleistabletit", FD Tubifex (torvimato), Wels-Chips viherdiski (sisältää mm. spirulinaa, merilevää, pinaattia), San värihiutale, Spirulina Tabs-tabletit (loppu!), O-nip FD-Mix-tabletit (loppu!)

Tetra: TabiMin "yleistabletit", Delica Fresh Bloodworms, Delica Fresh Daphnien, Delica Fresh Brine Shrimps, Min "yleishiutale", Rubin värihiutale, Phyll viherhiutale

Nutrafin: Max "yleishiutale", Max FD-"yleistabletit" (loppu!)

+ kurkkua, paprikaa, kesäkurpitsaa, salaattia... jne.


- Suodattimien puhdistus: En käytä mitään erityistä "lukujärjestystä" suodattimien puhdistuksen kanssa, vaan toimin lähinnä kuulopohjalta -> kun pulputus on vähentynyt, on aika toimia. Yleensä sisäsuodattimien patruunoiden puhdistus tapahtuu n. kerran kuussa ja se tuntuu olevan ihan riittävä toimenpideväli. Ulkosuodattimen taasen siivoan n. kaksi kertaa vuodessa (valkoista ja sinistä suodatuslevyä saattaa joutua joskus putsaamaan erikseen).

- Valaistus: 65 litraista purnukkaa valaisee yksi 15W Osram 840 ja sen rinnalle on tulossa jossakin vaiheessa toinen samanlainen. 250 litraisessa on käytössä 2 x 30W Philips Aquarelle + 1 x 30W Hagen Sun Glo-systeemi. Tämä kombinaatio luo hyvin raikkaan ja terveen maiseman, kunhan Sun Glo on edessä ja sinertävät putket takana. Kasvit ovat olleet hyvin kiitollisia tästä yhdistelmästä, joten suosittelen lämpimästi muillekin. 115 litraista allasta valaisee 1 x 18W Airam 950 sekä 1 x 18W Osram 840 - hyvin neutraalia, luonnollista valoa ja kasvitkin tykkäävät kovasti.

- Muuta höpötystä: Altaita tuijotellaan innokkaasti useamman kerran päivässä, välillä pikaisesti, mutta yleensä hypnoottisesti jumitellen. Tankkien kuntoa tarkkaillaan siis jatkuvasti ja tarvittaessa ryhdytään toimenpiteisiin - mm. huonokuntoiset ja leväiset lehdet poistetaan, kotiloita vähennetään, liian pitkiksi venyneet rehut lyhennetään ja pintakasvillisuutta karsitaan. Lämpötilaa vilkaisen n. kerran päivässä ja suodattimet tarkistan siinä samalla. Ja kyllä - juttelen kaloilleni, jatkuvasti. Myös kasveille tulee selostettua, varsinkin, jos joku näyttää apeaa lehteä. Mielipuolista kenties, mutta antaa olla ;)