takaisin


- Punasilmätetra Moenkhausia sanctaefilomenae, Red Eye tetra, Yellow-banded Moenkhausia, Yellow back Moenkhausia, Yellowhead tetra, n. 7,5 cm, parvikala, pH 6.0-7.5, pehmeä vesi, lämpötila 22-26°C. Sopiva asumus parvelle punasilmiä esim. 200 litrainen tankki. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- karaistunut ja helppohoitoinen fisunen
- koiras selvästi pienempi ja laihempi
- melko vilkas käytökseltään

- Parven isoimmat yksilöt saattavat joskus (harvemmin) dominoida pienempiä ja akvaarion muitakin kaloja, joten altaalla saa olla kokoa ja "tasakokoista" parveakin kysytään. Viihtyy tummapohjaisessa kasvitiheikköisessä akvaariossa, johon on jätetty myös vapaata uimatilaa. Ei kovinkaan yleisesti kaupoissa saatavilla, värittömänä otuksena ei houkuttele ns. sunnuntai-akvaristeja. Helppohoitoisena kuitenkin erinomainen valinta aloittelijan pyttyyn eikä missään nimessä ole hölmö valinta kokeneenkaan ammeeseen :)


- Punatetra Hyphessobrycon flammeus, Flame tetra, Red tetra, 4,5 cm, parvikala, pH 6-8 (paras hiukan hapan), vesi pehmeästä kovaan (mieluiten pehmeää), lämpötila 22-28°C. Sopiva akvaario pienelle parvelle n. 80 litrainen. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- saattaa näykkiä, joten ei "ulokekalojen" (esim. taistelukalat, rihmakalat) kanssa samaan altaaseen
- käy erinomaisesti viileämmän veden pyttyyn
- jäänyt valitettavasti monien värikkäämpien kalasten varjoon

- Vaikka ulkokuori onkin kovin vaatimaton, on tässä otuksessa paljon muita hyviä puolia eikä sitä sovi karsastaa millään muotoa :) Se sopii niin lämmin- kuin viileävetiseen akvaarioon, se ei ole tarkka vesiarvoista ja syöpi lähes kaikkea syötäväksi kelpaavaa. Parhaimmillaan isossa parvessa ja runsaskasvisessa akvaariossa. Yksi harvoja miinuspuolia on mahdollinen näykkimisinto, joka kohdistuu yleensä komeisiin eviin (taistot) tai rihmakalojen rihmoihin. Myös kovin verkkaat allastoverit saattavat joutua liiallisen uteliaisuuden kohteeksi. Punatetra sopii mainiosti esim. neontetran ja keltabarbin kaveriksi, mikseipä myös kardinaalikalan. Myös serkku mustatetra käy samaan pyttyyn.


- Pusukala Helostoma temminckii, Kissing Gourami, 30 cm (akvaario-oloissa jää usein pienemmäksi) , isoissa akvaarioissa parvissa, pH 6.5-8.0, suhteellisen kovakin vesi käy, lämpötila 22-28°C. Akvaarion olisi suotavaa olla vähintään 150 cm pitkä, litroja n. 500-600. Kaikkiruokainen, myös viherruoka.

- parina pidettynä voimakkaampi dominoi heikompaa joskus rankastikin
- pusuttelu ei ole hellyydenosoitus vaan taistelua, tappelua, voimamittelöintiä
- luonnonmuotoja harvoin saatavilla

- Sympaattisen näköinen vaaleanpunainen kala, jonka tavaramerkkinä toimii sen pussailu lajitovereiden kesken. Pusukala tosin pusuttelee vähän kaikkea, laseja, kiviä ja kasvejakin etsiessään syötävää. Kasvaa isoksi vonkaleeksi, joten tilaa on oltava eikä tätä kalaa saisi pitää pariskuntina kuin kutuaikoina. Huolimatta pusuttelijan massiivisesta ulkonäöstä, sillä on hyvin pieni nielu, joten ruuankin tulee olla pienikokoista. Pusukala viihtyy parhaiten runsaskasvisessa altaassa (jossa on hidas virtaus) ja rauhallisten kalojen parissa (saavat olla isojakin).


- Revontulikala Bedotia geayi, Red-Tailed Silverside, 9-15 cm, parvikala, pH 7-8, sopiva kovuus alle 20, mutta mieluiten yli 10, lämpötila 20-24°C. Akvaarion minimikoko parvelle yli 250 litraa (pitkänomainen allas parempi). Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- liikkuu lähinnä pinnassa, joten peitinlasit tarpeelliset
- ei koske pohjaan vajonneeseen ruokaan
- valitettavan harvoin saatavilla

- Jotkut tietolähteet väittävät, että tarvitsee suolanlisän, mutta ainakin Markku Varjo pitää lisäystä tarpeettomana. Erittäin värikkäänä, helppohoitoisena ja helposti lisääntyvänä luulisi olevan suositumpi akvaariokala, mutta eipä vain ole :( Rauhallinen luonne, arvostaa reunakasvillisuutta ja akvaarion keskiosan vapaata uimatilaa. Kotoisin Madagaskarin paratiisisaarelta :)


- Rubiinitetra Hemigrammus erythrozonus, Glowlight tetra, 4 cm, parvikala. Optimi-pH noin 6.5, pehmeä vesi, lämpötila 24-28°C. Akvaarion minimikoko pienelle parvelle 40-50 litraa. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- turveuutteen lisäys hyväksi
- tummahko pohja tuo rubiinitetran värit esille
- hyvässä hoidossa saattaa kutea omia aikojaan

- Yksi suosikkitetroistani: rauhallinen, sävyisä, pienikokoinen, tyylikäs, ei nirsoile vesiarvojen kanssa, ei nypi jne jne, hyvien puolien listaa voisi jatkaa ikuisuuksiin. Huonoja puolia en tästä kalasta löydä, mitä nyt pienikokoisuus saattaa olla joissakin tankeissa hengenvaarallinen juttu (ts. saattaa joutua isompien suihin), mutta ei näitä kannatakaan laittaa kovasti isompien fisujen allastovereiksi. Selkeästi parhaimmillaan, kun saavat lojua, köllötellä rauhassa pitkin poikin pyttyä eikä mailla halmeilla näy vaaroja tahi muitakaan virikkeitä :D


- Rusokirjoahven Mikrogeophagus altispinosus, Bolivian Ram, n. 6-10 cm, pidetään yleensä pareittain, mutta haaremimalliakin löytyy. Optimi-pH noin 7.0, dH 10 tai alle, lämpötila 22-26°C (venyy molemmista päistä jonkin verran). Akvaarion minimikoko pariskunnalle n. 140 litraa (pituutta metri). Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- ei niin vaativa kuin serkkunsa perhoskirjoahven
- tykkää tonkia pohjaa, mutta ei yleensä aiheuta suurempia vahinkoja esim. kasveille
- sopuisana tyyppinä soveltuu yleensä myös monnisten kaveriksi

- Isosilmäinen rusokirjoahven kuuluu ehdottomasti suosikkiaffenien listalleni. Uteliaana etulasin tuntumassa pörräävä kalanen osaa kerjätä ruokaa koko kehonkielellään ja yleensä myös saa sitä :D Monien muiden pikkuahvenien tavoin pitää kasvitiheiköistä, juurakoiden sekä kivien muodostamista piilopaikoista, luolista, mutta kaipaa myös vapaata uimatilaa. Tonkimistaipumuksen vuoksi pohjalle kannattaa laittaa hienoa hiekkaa, jota ruson on vaivatonta noukkia suukkiinsa. Valitettavasti ihanaista rusoa on harvemmin tarjolla kuin herkempää perhosta (olisiko kyse värittömämmästä ulkoasusta vai mistä?).


- Saksipyrstö Rasbora trilineata, Three-lined rasbora, Scissor-tail, Spot-tail Rasbora, jopa 15 cm (jää akvaario-oloissa yleensä pienemmäksi), parvikala, pH 6.0-7.5 (hapan suunta parempi), pehmeä, pehmeähkö vesi, lämpötila 23-25°C. Akvaarion koossa tärkeää pituus, sillä tämä kala tarvitsee kiihdytysrataa (litroja saapi olla muutama sata). Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- sävyisä ja parvisidonnainen otus
- tavallisten saksipyrstöjen joukossa tulee joskus hiukan suuremmaksi kasvavaa kultasaksipyrstöä
- mieluiten toisten vilkkaiden kalojen seuraan

- Saksipyrstö viihtyy parhaiten hämärässä akvaariossa, jonka sivutkin on peitetty ja pohja-aines on tummaa. Kasvillisuus saa olla tiheää, mutta uimatilaakin täytyy löytyä. Ei ole ronkeli vesiarvojen tai ruuan suhteen. Kultapyrstörasboran hoito on samankaltaista tavallisen saksipyrstön kanssa. Värittömyytensä takia hiukan varjoon jäänyt, mutta vauhdikkaiden kalojen ystäville erinomainen valinta.


- Seeprakala Danio rerio, Zebra Danio, 5-6cm, parvikala, pH 6.5-7.5 (kestää venymistä 6.0-8.0), viihtyy myös kovahkossa vedessä, lämpötila 18-24°C. Akvaarion minimikoko pienelle parvelle yli 100 litraa. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms. Muistettava myös viherruoka.

- todella vilkas kala, jonka vuoksi tarvitsee paljon tilaa pituussuunnassa
- erittäin kestävä kala ja sopii mainiosti aloittelijalle
- voi kutea itsestään ja hyvän kasvillisuuden keskellä poikasia voi selvitä aikuisiksi asti ilman varotoimia

- Niin vauhdikas kala, ettei rauhallista maisemaa tahtovan kannata edes harkita. Kaikki yleisesti myynnissä olevat seeprakalat ovat yhtä helppohoitoisia kuin 'tavallinen' seeprakala ja sopivat todella hyvin aloittelevan akvaristin ensialtaaseen. Seeprojen kanssa tulee miettiä akvaarion muuta kansaa, sillä esim. rauhaa rakastavat taistelukalat eivät tule kysymykseenkään tämän torpedon kanssa. Myynnissä myös huntueväistä seepraa, mutta sitä en suosittele - kala näyttää varsin kömpelöltä yrittäessään uida vauhdikkaasti ja näyttää jotenkin kärsivältä :/


- Selkäuimari Synodontis nigriventris, Blotched upsidedown catfish, n. 10 cm, parvikala, pH 6.5-7.5, kovuus alle 15, lämpötila 22-26°C. Parven selkäuimareita voi sijoittaa esim. pitkänomaiseen 250 litraiseen altaaseen. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- huonoissa oloissa kääntyy pois normaalista uima-asennostaan
- piilottelee usein päivisin (on enemmän yöaktiivi)
- myös muita ripsimonneihin kuuluvia myydään selkäuimarimonnien nimellä

- Merkillisesti uiva selkäuimarimonni kuuluu pitkäaikaisiin suosikkeihini juuri uintitapansa vuoksi. Paitsi ettei selkis hätyyttele pieniäkään allastovereita, se ei ole myöskään erityisen nirso vesiarvojen suhteen. Piilopaikkoja se kuitenkin vaatii ja hämärää valaistusta, sillä kirkas valo tekee tästä otuksesta aran ja jatkuvasti piilottelevan. Tiedän tapauksia, joissa selkäuimarimonneista ei ole ostamisen jälkeen kuulunut paljoa mitään ja näkynytkin vain muutamia satunnaisia vilahduksia. Eli sisustuksella on siis väliä. Myös lajitoverien puute tekee tämän veijarin araksi, joten kavereita peliin :)


- Siaminpiikkisilmä Pangio myersi, 9-12 cm, viihtyy parhaiten parvessa, pH 6.0-7.0, pehmeä vesi, lämpötila 24-30°C. Sopiva asumus esim. kuudelle siamilaiselle vaikkapa 128 litrainen pytty mitoilla 80*40*40. Syö lähinnä pohjaruokia.

- viihtyessään usein esillä
- kuteminen akvaario-oloissa (yleensä) vain satunnaista
- akvaarion pohja-aineksen tulee olla hienoa hiekkaa

- Iäkäs siaminpiikkiseni otti ja kuoli pois 23.5.2003 elettyään kohtuupitkän (n. 12 vuotta) elämän vanhassa 100 litraisessa altaassani. Tällä hetkellä hoitelen nuorta, 6-päistä piikkariparvea, joka on vienyt sydämeni aivan totaalisesti :) Piikkisilmät ovat sympaattisia luikeroita, jotka pienestä koostaan huolimatta ottavat kyllä oman osansa pohjalle tiputettavista sapuskoista - eivät aggressiivisuudella, vaan nopeudella ja uskomattoman hyvällä vainulla. Todella sävyisinä luonteina ne käyvät monenlaisten kalojen seuraan eivätkä ole erityisen ronkeleita vesiarvojen suhteen. Lämpöä vedessä saa kuitenkin piisata eivätkä isot vesiarvojen muutokset ole tietenkään hyvästä. Piikkarien altaasta tulee löytyä lymyilypaikkoja, esim. juurakoita ja tiheitä kasvipusikkoja, joissa ne viettävät aikaa silloin, kun kaivelu ei innosta tai ne lepäävät.


- Sinineontetra Paracheirodon simulans, Green neon tetra, n. 3cm, parvikala, pH 5.0-6.0 (veden täytyy olla pehmeää & hapanta), lämpötila 23-27°C. Akvaarion minimikoko parvelle vähintään 40 litraa. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- todella pienikokoisena kalana ei sovi isojen kalojen kanssa samaan altaaseen (esim. lehtikalojen seurassa sinineonit voivat hyvinkin päätyä lounaslistalle)
- turveuutteen lisäys hyväksi ja on tarkka veden puhtaudesta
- on edukseen hämärässä altaassa, jossa kalan sininen väri suorastaan välkehtii neonina

- Erittäin kaunis pienikokoinen tetra, jota on tarjolla huomattavasti harvemmin kuin serkkujaan neontetraa tai kardinaalitetraa. Ehkä syystäkin, sillä sinineontetra ei ole hoidokki helpoimmasta päästä - se vaatii hyvin pehmeää hapanta vettä eikä siedä juurikaan epäpuhtautta. Viihtyessään se on kuitenkin todellinen silmänilo, pienestä varrestaan huolimatta. Laji tuntuu viihtyvän sitä paremmin, mitä isompi parvi sillä on (myös runsas kasvillisuus tärkeää), joten näitä ei tulisi pitää kovin pienissä (esim. alle 10 eväkkään) "laumoissa".


- Sinirihmakala Trichogaster trichopterus, Blue Gourami, Three spot gourami, jopa 15 cm, haaremissa tai yksin (pariskunnittain yleensä naaraalle liian stressaavaa) tai joskus onnistuu ihan nätisti naaraiden lauma, pH 6-8, vesi saa olla pehmeää, mutta kovempikin menee, lämpötila 22-28°C. Akvaarion minimikoko haaremille 300 litraa ja pytyn tulee olla pitkänomainen, mutta joskus sekään ei riitä. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- aggressiivinen rihmakala, joka saattaa terrorisoida muitakin kuin lajitovereitaan
- isokokoisena vaatii paljon tilaa, joten pieniin purkkeihin ei kannata edes yrittää
- ruskorihmakalan värimuunnos

- Komean ulkonäön omaava, mutta käytökseltään ei höveliäimmästä päästä. Äkäinen otus, joka näyttää lajitovereille ja joskus muillekin altaan asukeille, missä kaappi seisoo. Uteliasluonteisena ja rohkeana kerjää ruokaa etulasin kupeessa eikä tunnu koskaan saavan kyllikseen. Pienemmissä altaissa pidettävä yksikseen, alle 150 litraisiin altaisiin ei ole mitään asiaa edes yhdellä eväkkäällä. Jos onnistuu saamaan sävyisiä yksilöitä ja haaremi pelaa yhteen, on kyllä todella mielenkiintoinen kala kuplapesän rakennuksineen.


- Sitruunatetra Hyphessobrycon pulchripinnis, Lemon tetra, 4-5 cm, parvikala, pH 6.0-8.0, pitää pehmeästä vedestä, lämpötila n. 22-28°C. Akvaarion minimikoko parvelle n. 80 litraa. Kaikkiruokainen.

- saattaa innostua hyppimään, joten peitinlasit tarpeelliset
- eräs harvoista yleisimmin saatavista keltaisista kaloista
- sävyisä ja karaistunut tetra, joka sopii aloittelijankin tankkiin

- Nätti ja eloisa sitruunatetra on yksi akvaarioliikkeidemme peruskaloista eikä lainkaan suotta; laji ei ole nirso vesiarvoista (sopeutuu monenlaisiin oloihin), tulee toimeen useimpien kalalajien kanssa (ei yleensä nypi esim. huntueväisiä kalasia) ja on kaikkiruokainen. Kaunis keltainen väri tuo oman pikantin lisänsä sekä sisustukseen että itse kalastoon :) Saattaa kutea seura-altaassa omia aikojaan ja tuloksia näistä "huippuhetkistä" voi löytää, jos silmä on tarpeeksi tarkka ja pytyssä reilusti suojaavia rehusia. Myös tämä kala kuuluu henkilökohtaisiin suosikkeihini :)


- Suklaarihmakala Sphaerichthys osphromenoides, Chocolate Gourami, 6 cm, pidetään yleensä haaremissa, pH 4.0-6.5, vesi erittäin pehmeää, lämpötila 24-27°C. Akvaarion minimikoko pienelle ryhmälle yli 80 litraa. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms (saattaa olla nirso hiutaleruualle).

- turveuutteen lisäys melkeinpä pakollinen
- kudetus erittäin vaikeaa
- ei sovi aloittelijalle

- Vaatii todella puhdasta ja pehmeää vettä, rauhallisen akvaarion ja tiheää kasvillisuutta. Pidetään yleensä lajiakvaariossa vesivaatimustensa, herkkyytensä takia. Ei rakenna kuplapesää vaan on suuhautoja, poiketen monesta muusta rihmakalasta. Ei kovinkaan usein saatavilla kaupoissa, mutta tunnolliselle harrastajalle kokeilemisen arvoinen hoidokki. Tämä kala on nimensä ansainnut, nams :)


- Taistelukala Betta splendens, Siamese fighting fish, 6-7 cm, voidaan pitää yksin (naaras tai koiras), myös naaraiden pieni lauma onnistuu useimmiten ja isompaan pyttyyn istuu haaremimalli (koiras + ainakin kaksi naarasta), hapan-neutraali vesi, lämpötila 25-30°C. Akvaarion minimikoko yhdelle yksilölle 40 litraa, mieluiten isompikin. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppua tms.

- jalostuksen myötä laji on tullut herkemmäksi (koiraat saattavat vaatia jopa 27-28 asteen lämpötilan pysyäkseen terveinä)
- ei sovi eviä näykkivien kalojen seuraan
- jättää yleensä muunlajiset kalat rauhaan, paitsi lajitovereilta näyttävät

- Näitä ihanan persoonallisia veijareita minulla on nykyään vain yksi ainukainen rouva ja hän asuttaa 65 litraista pyttyä aivan yksinään. Pian tytsy pääsee kuitenkin 115 litraiseen tankkiin kardinaalitetrojen, partiksen sekä piikkisilmien sekaan :) Taistelukalat syövät ahnaasti lähes kaikkea mitä tarjoaa, mutta parhaiten esim. torvimadot tuntuvat maistuvan suoraan kädestä tarjoiltuina. Kovin on utelias kala eikä jätä siivoavaa kättä rauhaan vaan hyökkää raivoisasti ihokarvojen kimppuun ja maiskuttelee sormenpäitä. Liehuu aina siellä missä tapahtuu eikä tätä kalaa voi luonnehtia ujoksi missään maailman tilanteessa. Kerrassaan fantastisia eväkkäitä :)


- Tiikeribarbi Puntius anchisporus, Barbus tetrazona, Capoeta tetrazona, Puntius tetrazona, Tiger barb, Sumatra barb, 7-8 cm, parvikala, pH 6.0-7.5, pitää pehmeästä vedestä, lämpötila 20-26°C. Sopiva asumus parvelle tiikereitä on esim. pitkänomainen 250 litrainen allas. Kaikkiruokainen, myös viherruoka.

- näykkii pitkä- ja huntueväisiä kaloja
- sopuisampi, jos akvaariolla on reilusti kokoa ja parvessa paljon yksilöitä
- erittäin vilkas, joten asuinkumppanien oltava myös vauhdikkaita

- Hieman vaikeana pidetty kala näykkimistaipumuksen vuoksi, mutta ei ole muuten kovinkaan ronkeli minkään suhteen. Viherruuan antamisen laiminlyönti voi kostautua hentolehtisten kasvien nakertelulla. Tärkeintä on, että lajitovereita on monta (mielummin yli 10 kpl), sillä yksinäinen tiikeribarbi voi terrorisoida isoakin aluetta. Erittäin suosittu kala ja myydään valitettavasti usein liian pieniin akvaarioihin :(


- Tiikerinuoliainen Chromobotia macracanthus (Botia macracanthus), Clown Loach, kasvaa jopa 30 cm (allasoloissa harvoin saavuttaa tällaista pituutta), parvikala, hyvä pH 6-7, vesi mieluiten pehmeää, lämpötila 25-30°C. Akvaarion vähimmäispituus 150-160 cm, litroja useampi sata. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms. Pohjaruuan osuus tärkeä.

- sairastuu usein pilkkutautiin liian alhaisessa lämpötilassa
- kääpiöityy helposti liian pienessä altaassa
- vaatii puhdasta, hapekasta vettä

- Kasvaa suurikokoiseksi möhkäleeksi, mutta varsin hitaasti, joten esim. 200 litrainen kasvatusallas menee muutamalle yksilölle jonkun aikaa. Vilkas ja utelias nuoliainen, väärissä oloissa tosin piilotteleva ja arka. Syrjäänvetäytyvät ja yksin asustavat yksilöt kuolevat usein harmaantuneina ilman muita näkyviä 'oireita'. Ei kude kuin sattumalta akvaario-oloissa. Oikeissa oloissa todella upea parvikala tarpeeksi suuriin altaisiin :)


- Timanttikirjoahven Anomalochromis thomasi, African Butterfly Cichlid, alle 10 cm (n. 8 cm), pidetään pariskunnittain, pH 6.0-8.0 (paras hiukan hapan), pehmeähköä vettä, lämpötila 23-27°C. Akvaarion minimikoko pariskunnalle yli 100 litraa, mieluiten isompikin. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- yksi harvoista seura-akvaarioon sopivista kirjoahvenista
- ei erityisen usein saatavilla
- ei kaivele pohjaa eikä syö kasveja

- Erittäin suositeltava valinta kun halutaan ottaa jotain hiukan suurempia kaloja tavalliseen seura-akvaarioon. Ei yleensä ahdistele pieniäkään kaloja, on todella kauniin värinen ja kaikkiruokainen. Veden tulee olla puhdasta ja hapekasta, joten säännölliset vedenvaihdot ovat tärkeitä. Tarvitsee kiviröykkiöitä, juurakoita sekä kasvitiheikköjä viihtyäkseen. Valitettavan harvoin tarjolla, sillä ansaitsisi paljon enemmän huomiota.


- Timanttitetra Moenkhausia pittieri, Diamond Tetra, n. 6 cm, parvikala, pH 6.0-7.5, pehmeästä kovahkoon veteen, lämpötila 24-28°C. Parvelle timanttitetroja kelpaa esim. pitkulainen 240 litrainen allas. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- saattaa lisääntyä ilman erityisvalmisteluita
- nuoret yksilöt haaleita ja värittömiä
- vanhemmiten kasvaa korkeutta

- Kaupoissa myytävät nuoret yksilöt ovat harmillisen hailakoita tapauksia eikä näin ollen timanttitetra ole saavuttanut mielestäni sille kuuluvaa kruunua. Kasvaessaan oikeanlaisissa olosuhteissa ja ollessaan hyvällä ruualla timanttitetrasta sukeutuu erittäin tyylikäs kalanen, jonka kyljet suorastaan hohkaavat valoa, ikään kuin kupeisiin olisi upotettu satoja pienen pieniä timantteja. Koirailla on tapana väristellä eviään toisilleen ja välillä saatetaan jopa ryhtyä takaa-ajosille, mutta muille fisuille ollaan yleensä kyllä sävyisiä. Parven tulee olla naarasvoittoinen, sillä koiraat ovat sangen innokkaita kosijoita. Monta ukkoa pytyssä tietää myös jatkuvaa kähinää.


- Tulisuu Thorichthys meeki, the Firemouth, The Firemouth Cichlid, 15 cm, parikala, pH 6.5-7.5, pehmeästä kovahkoon veteen, lämpötila 21-26°C. Akvaarion minimikoko pariskunnalle n. 200 litraa. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- myllertää pohjassa, joten hieno hiekka sopivaa pohja-ainekseksi
- tulee kutuajan lähestyessä aggressiiviseksi
- suhteellisen yleinen akvaariokauppojen valikoimissa

- Loistavan tulipunainen kurkku ja vatsa herättävät huomiota ja ihastelua tätä keskikokoista kirjoahventa kohtaan. On yleensä äkäinen lajitovereille myös kutuajan ulkopuolella, joten akvaariossa ei kannata olla useampia tulisuita, ellei allas ole iiiiiso :) Ei ole kovin vaativa veden suhteen, mutta puhdasta sen on oltava kuitenkin. Jos tahtoo kudettaa tulisuita, on sisustukseen valittava laakeita kiviä ja nostettava lämpötilaa lähelle 26 astetta. Kala on tunnollinen poikastenhoivaaja ja lisääntyy sopivissa olosuhteissa kuin itsestään :)


- Täplämonninen Corydoras paleatus, Peppered corydoras, 6-7 cm, parvikala, pH 6.0-7.5, pehmeästä kovahkoon veteen, lämpötila 18-25°C. Akvaarion minimikoko 6 yksilölle n. 80 litraa, isompi toki aina parempi. Syö lähinnä pohjalta.

- tarvitsee kasvipitoista ruokaa
- halvimpia monnisia (ts. suurien parvien hankinta mahdollista)
- tarvitsee hiekkapohjan, kuten muutkin monniset

- Näitä minulla on ollut vuosien varrella useampaankin otteeseen ja ovathan nämä varsin viehättäviä pohjanuohoajia. Reippaita ja uutteria, jaksavat touhuta yöt päivät. Erinomaisen kestävä monninen, joka menestyy myös aloittelijan akvaariossa ja saattaa kuteakin ilman erityisvalmisteluita. Sopii mainiosti viileämpään veteen, joten kelpaa esim. kardinaalikalan sekä neontetran kaveriksi. Täplämonnisesta on jalostettu myös albiinomuoto.


- Töyhtökääpiöahven Apistogramma cacatuoides, Cockatoo cichlid, Crested dwarf cichlid, 6-7cm, haaremikala (yksi koiras + enemmän naaraita), pH 6-7, vesi pehmeää, lämpötila 24-26°C. Hyvä (altaan) koko haaremille lähempänä 150 litraa kuin 120 litraa, sopuisa pariskunta menee jopa 100 litraisessa. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms.

- herkkä epäpuhtauksille
- elää tavallisesti vain vuoden, pari
- verkas kala, jonka asuinkumppanit eivät saisi olla kovin vilkkaita

- Erittäin kaunis pikkuahven, joka herkkyytensä vuoksi ei ole kovin suositeltava aloittelijan akvaarioon. Ei pidä yhtään nitriittisestä vedestä, joten säännölliset vedenvaihdot suotavia. Tarvitsee piilopaikkoja esim. kiviröykkiöiden muodossa. Huolehdittava, että seura-akvaariossa myös töyhtis pääsee ravinnonjaolle, koska tätä fisua ei tunnu kiire painavan :)


- Viivakirjoahven Mesonauta festivus, Festive Cichlid, Festivum, Flag Cichlid, n. 20 cm, pidetään yleensä pareittain, pH 6.0-7.0, pehmeä vesi, lämpötila 23-25°C. Mitä suurempi akvaario, niin sen parempi. Kaikkiruokainen, myös elävää tai pakastettua surviaista, torvimatoa, vesikirppuja tms. Myös vihersapuskaa.

- tarkka vedenlaadusta eikä siedä yhtään nitriittiä
- säikky avoimessa altaassa, joten kestävää kasvillisuutta on oltava runsaasti
- ei sovi pienimpien kalojen kanssa samaan altaaseen, sillä voi popsia niitä

- Asustelee kotiseuduillaan lehtikalojen ja kiekkokalojen kanssa, joten sopii myös akvaarioissa näiden kaveriksi, mutta vain, jos allas on suurikokoinen. Ei ole ronkeli ruuan kanssa, mutta saattaa nakerrella hentolehtisiä kasveja. Lajin sanotaan olevan kärsinyt viljelystä mm. hitaan kasvun, ruumiinmuodon muutoksien ja evien pienenemisen muodossa. Viivakirjoahven muistuttaa kovasti rihmakaloja pidentyneine vatsaevineen.